Paramétrages

vrijdag, april 28 2017

Werk niet alleen voor de klant.
Maak deel uit van zijn team.

Hoe agile design management de workflow van een project verbetert

We zien vaak in creatieve design agencies dat domeinexperten worden weggestopt in hun kantoor. Het merendeel van de SEO-experten en UX-designers worden gebriefd over hun nieuwe project door een account manager die in de wagen zit, en al onderweg is naar de volgende klant. Ze blijven dus in hun hoekje zitten om hun nieuwe taken uit te voeren. Uiteindelijk sluit de account manager het project af, samen met de klant. Is er echter geen weg om de keten korter te maken en flexibiliteit tegenover klanten te verhogen? Het antwoord is vanzelfsprekend en wordt agile design management genoemd.

Agile methodology?

Laten we eerst even kijken naar de theorie. Wat is agile methodology eigenlijk? Agile management refereert naar een incrementele methode om het design (of ander) proces te beheren op een uiterst flexibele en interactieve manier. Deze methode vereist capabele medewerkers, die relevante input van de klant kunnen detecteren en verwerken. Communicatie met de verschillende partijen is bij deze methode veel belangrijker dan de standaardprocedures en tools. De focus ligt voornamelijk op het afleveren van een goed werkend product of service en minder op het aanleveren van gedetailleerde documentatie. Iemand die werkzaam is in een agile omgeving, zou open moeten staan voor veranderingen in plaats van het doel van het project onwrikbaar vast te leggen.

Flexibiliteit wint altijd

U hoort me zeker niet zeggen dat de traditionele aanpak geen voordelen heeft, omdat niet iedereen zich comfortabel genoeg voelt om klanten face-to-face te ontmoeten. Klanten willen meestal ook een single point of contact, in geval van vragen of problemen. Daarom is een account manager nog steeds belangrijk. En uiteraard is het veel gemakkelijker om een team te managen dat samenzit in een kantoor dan wanneer ze aan het werk zijn bij de klant. 

Naast deze voordelen, zijn er echter ook nadelen. In vele gevallen is de account manager niet altijd op de hoogte van de technische elementen van het project en zal hij een visie niet altijd met dezelfde passie verdedigen zoals een designer dat doet. Een directe relatie tussen een expert en een klant resulteert ook in een hoger niveau van algemeen engagement. De domeinexpert, langs de andere kant, heeft baat bij de bijkomende zichtbaarheid en zal meer investeren in zijn persoonlijke marketing. Dit vertaalt zich ook in de kwaliteit van het bureau waar waarvoor hij werkt. Klanten kunnen creatieve voorstellen verwerpen, aangezien het designproces plaatsvond in een zogenaamde black box. Dit is zeker niet het geval wanneer traditionele methodes worden toegepast. 

Een tevreden klant = een vlotter project

Bij WAX Interactive voeren we het creatieve proces in-house uit, samen met de klant. Dit betekent dat, gedurende een aantal weken, een creatief team van UX- en UI-designers in het kantoor van de klant zit.

Deze intense samenwerking zorgt ervoor dat experts plaatsnemen naast het Digital Marketingteam. Discussies worden meteen opgelost met de juiste personen, feedback wordt snel gegeven en er zijn minder tussenstappen nodig om de verwachte output te genereren. 

In het algemeen juichen klanten deze manier van werken toe, omdat de tijd en de hoeveelheid werk die vereist is om bijvoorbeeld een UX-design te ontwikkelen, sterk wordt verminderd. Door samen te werken, krijgen ze eerstelijnsadvies van een domeinexpert, die hen een stevige fundering geeft om bepaalde perspectieven goed- of af te keuren.

Omdat iedereen de kans krijgt om deel te nemen aan het project, beantwoorden de resultaten meestal beter aan de verwachtingen van de verschillende betrokken stakeholders. En omdat de klant reeds wordt betrokken in een vroeg stadium van het project, is de acceptatiefase veel korter, omdat er met de visie van de klant reeds rekening werd gehouden in de output.

Natuurlijk zijn er ook voordelen voor het team. Ze krijgen de kans om van omgeving te veranderen en nieuwe mensen te ontmoeten. Door dicht bij de Decision Making Unit te zitten, wordt ook commerciële en strategische feedback met hen gedeeld. Hierdoor zien ze hun werk in een veel breder perspectief. Van zodra ze de klant hebben ontmoet, zorgt deze persoonlijke relatie voor een hoog engagement om kwaliteit af te leveren, omdat ze meer verantwoordelijkheid voelen op een persoonlijke manier.

Wil u meer te weten komen over ons agile proces? Ontdek hoe ons creatief team de Belgische website van Suzuki 2Wheels vernieuwde in minder dan 2 maanden door intensief samen te werken met de teams van Bihr.

Pierre Thomas
Operations Manager

  • Deel
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin