Paramétrages

dinsdag, september 27 2016

Van Storytelling naar
Performance Marketing

Hoe zou je het gevoel beschrijven dat je krijgt wanneer je ‘s ochtends een geweldige kop koffie drinkt? Wat ik het meest geweldig vind, zijn de smaken die samenkomen en een nieuwe meeslepende ervaring creëren. ‘s Ochtends koffie drinken maakt me ongeduldig om de dag te beginnen. Zie je het? Hoewel een koffiemerk ‘gewoon maar’ koffiebonen produceert, zien klanten het als een ervaring. Storytelling geeft de mogelijkheid om deze gevoelens om te zetten in woorden, beelden en geluid, om zo de verbeelding van klanten te stimuleren. Het gaat over het samenbrengen van merken en klanten.

Sociale media en storytelling

Vroeger gebruikten vele merken sociale media om aanbiedingen en producten te tonen. Dit was echter geen goede zet. Het zorgde vooral voor een slechte relatie met hun fans, omdat mensen sociale media nu eenmaal niet willen gebruiken om advertentie te zien. Ze willen deze kanalen vooral gebruiken om dingen die ze leuk vinden uit te wisselen met vrienden. Na een zekere periode stopten merken dan ook met het tonen van enkel producten en promoties en begonnen ze met de creatie van echte inhoud en community management.

En het werkt! Sociale media zijn nu eenmaal een perfecte manier om verhalen te vertellen. Ze dragen bij tot de ontwikkeling van de bekendheid van merken, het bewustzijn van het bestaan van deze merken en tot het kiezen van een merk dat het best bij de klant past. Dit is het voornaamste doel waarom merken vandaag de dag sociale media gebruiken. En voor vele merken stopt het hier ook. De meesten vergeten dat sociale media ook (direct) sales kan genereren.

Van Storytelling naar Performance Marketing

Performance Marketing is het proces van de aandacht te trekken van een publiek, van het converteren van een bezoeker naar een klant voor uw merk. Denk maar aan merken in FMCG die klanten recruteren om zo hun kennis over hen te kunnen uitbreiden. Een voorbeeld hiervan zijn banken, die pas afgestudeerde jongeren viseren om hen een lening te verkopen zodat ze zich hun eerste auto kunnen aanschaffen. Bij een andere doelgroep probeert men om een kredietkaart te verkopen zodat ze bijvoorbeeld een nieuwe televisie kunnen kopen. Vergeet ook de telecombedrijven niet, die nieuwe klanten proberen aan te trekken met speciale acties.

Het lijkt evident, maar heb je er al aan gedacht om een vastgoedproject van meer dan € 250.000 euro te verkopen via sociale media? Het is het overwegen waard! Sea Coast, een bouwpromotor genereerde meer dan 3000 leads per maand via marketing op sociale media. Dankzij de promotie van hun projecten door micro targeting, verbeterde de kwaliteit van hun leads en verhoogde het aantal getekende contracten significant. 180 leads werden gegenereerd voor een investeringsproject voor appartementen met een verkoopprijs van € 250.000. 50 Afspraken werden ingepland. Per vijf afspraken, werd er een appartement verkocht.

Veel meer dan smart targeting en reclameboodschappen

U moet natuurlijk altijd in het achterhoofd houden dat performance marketing niet gebruikt kan worden als direct marketing. Het is verkeerd te denken dat het enkel maar gaat over het juist bepalen van de doelgroepen en reclame. Natuurlijk zijn deze elementen zeer belangrijk, maar je mag niet vergeten dat we dagelijks ongeveer 362 advertenties zien en dat onze aandacht hierdoor vermindert. De vraag die u zichzelf moet stellen is dan: “Hoe breek ik toch door?” Het antwoord is creatieve inhoud en storytelling, mediaplanning en de juiste tactiek.

In de loop van de tijd zagen we dat mensen catchy content in hun tijdslijn steeds meer weten te appreciëren. Dit wil zeggen dat creatieve inhoud steeds meer een sleutelelement wordt om door te breken, om een stevig engagement en een meeslepende merkervaring te ontwikkelen. Denk maar aan fotogallerijen die een verhaal vertellen, aan 360° foto’s en video’s, cinemagraphics, Twitter scratchreels, conversational video, live video enzoverder. De mogelijkheden zijn eindeloos.

En dan is er ook nog mediaplanning. Dit is nog steeds een cruciale stap om alle sociale mediaberichten te veranderen in een coherente brand story. Wanneer je dit verenigt met de juiste tactiek en je product introduceert als een rechtstreeks antwoord op hun passie of noden, dan zal het zonder meer de perceptie van de consumenten veranderen. Beschouw de juiste tactiek als de ultieme X-factor die alles voor elkaar krijgt en mensen die reageren op jouw content omvormt tot echte klanten.

Pieter-Jan Priem
Account Manager
Wax Interactive

  • Deel
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin